Oldal kiválasztása

Képzeld el mi lenne, ha egy nap felkelnél, és visszatekintve az életedre mély szomorúságot éreznél. Elmúltak az évek, és az igazán fontos dolgokra nem jutott időd: kapcsolataidat elhanyagoltad, kevés időt szántál pihenésre, időd nagy részét munkával töltötted. Sokszor előfordul veled, hogy túl elfoglalt vagy? Fáradtnak és kimerültnek érzed magad?

Szeretnéd végre, hogy időd legyen a számodra fontos dolgokra? A következő 10 lépés segítségével most jelentősen több időd szabadulhat fel. Mit gondolsz, szükséged van egy kis időre?

cel

Legyenek kitűzött céljaid!
A célok szem előtt tartása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy motivált legyél. A célok segítségével tudod legjobban kezelni az idődet, ugyanis ha fókuszba helyezed a céljaidat, akkor könnyen beazonosíthatod, hogy mivel töltsd el az idődet, és mi az, amit kerülnöd kell.

Kérdezd meg magadtól:

  • Hol szeretnék lenni 1 év múlva?
  • Mit kell tennem, hogy megvalósuljon?
  • A céljaid legyenek reálisak és megvalósíthatóak.

Aktivizáld a figyelmeztető rendszered!
Ez a rendszer mindig megmondja, hogy mit kell csinálnod. Csak rápillantasz, és látod, hogy mi a következő teendő, amit el kell végezned. Ne az kösse le az energiáidat, hogy mit kell tenned a mai napon, arra használd a rendszered!

Írd le a tennivalóidat, rögzítsd a naptáradba az időponthoz kötött találkozóidat, megbeszéléseidet! Ha elvégeztél egy feladatot, húzd ki a naptáradból, állj meg egy pillanatra, légy elégedett, amíg friss az élmény! Folyamatosan haladj végig a listán, és végezd el a leírt feladatokat lépésről lépésre!

Ha korábban nem használtál semmilyen rendszert, naptárat, egy sima papírlap is segítség lehet. Ha több projekten dolgozol, és eredményesebb szeretnél lenni, akkor léteznek ehhez nagyon jó programok. Nekem sokat segít a napi munkámban a JustDoo szervező (részletek >>). Amióta használom, nem kell arra hivatkoznom, hogy elfelejtettem valamit.

Állítsd be a fontossági sorrendet!
Ha elárasztanak a feladatok, és minden sürgősnek tűnik, akkor bizony elfelejtettél sorrendet állítani. Világos célok kitűzése után ez már gyerekjáték. Mindig legyenek pontosan megfogalmazott céljaid! Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Miért csinálom ezt a feladatot?
  • Ez a feladat hozzájárul céljaim eléréséhez?

Ütemezd be a feladataidat!

Egyedi vagy! Találd meg a számodra legproduktívabb időszakot! Ha korán kelő vagy, használd ki míg mindenki alszik körülötted, ha este, éjszaka vagy aktív, akkor használd ki az esti csendes időszakot!

Fókuszálj az adott feladatra!
El szoktál fáradni egy egész napos hajtás után? Ha egyszerre több feladatra koncentrálsz, az nagyon fárasztó. Felejtsd el a multitaskingot (két vagy több tevékenység adott idő alatt történő párhuzamos végzése)! A multitasking nem csak kiéget, de csökkentheti a munka minőségét is. Ehelyett mindig az adott feladatra fókuszálj, arra, amit éppen végzel, és ha kész vagy, akkor haladj szép sorban a feladataiddal tovább, lépésről lépésre!

Minimalizáld a zavaró tényezőket!
A zavaró tényezők rontják az eredményességedet, gyakran a fontos feladatoktól veszik el az értékes időt.

Mi lehet ilyen zavaró tényező? Telefonhívások, email riasztások, chat üzenetek, TV, internet… Iktasd ki ezeket az eredménygyilkosokat!

Téged mi szokott leginkább zavarni? Gondold végig, és tedd meg a megfelelő lépéseket!

Tarts szünetet!
Ezt én is sokszor elfelejtem, de nap végén mindig megérzem. Ha igazán minőségi munkát szeretnél végezni, akkor pár perc pihenő jár, hogy kicsit feltöltődj. Legtöbbször egyszerűen kinyitom az ablakot, és veszek pár mély levegőt. Egy rövid séta is jól jöhet a szabadban.

Legyen óránként egy öt perces szüneted, utána még a lendületed is nagyobb lesz, a kreativításról nem is beszélve.

Delegáld a feladataidat!
Ne csinálj mindent egyedül, bátran kérj segítséget! Ha rengeteg feladatod halmozódott fel, akkor vedd igénybe mások segítségét! Ezzel időt takaríthatsz meg, és csökkentheted a stresszt az életedben.

Mondj NEM-et!
A nem fontos feladatokra mondj NEM-et! Összpontosíts az igazán fontos dolgokra! Ha nem tanulsz meg NEM-et mondani, akkor mások feladatai megelőzik a tieidet. Védd meg magad a kiégéstől, és építsd fel a saját tűzfaladat!

Halogatások felszámolása!
A halogatás olyan, mint egy tolvaj, folyamatosan elrabolja az idődet. Lehet ennél nagyobb veszteség? Az elvesztegetett időt semmi sem adhatja vissza. Folyamatosan emlékeztesd magad, hogy a legjobb idő a cselekvésre a MOST!

Gondold át: mi az, amit halogatni szoktál?

Van egy tippem számodra a halogatás leküzdésére: kezdd el a halogatott feladat elvégzését! Ennyi. Most rajtad a sor, próbáld ki!

Végezetül
Ez a 10 lépés jelentősen megváltoztatta az életemet, de nekem is időbe telt. Ez nem megy egyik napról a másikra, légy türelmes!

A lényeg, hogy ez egy folyamat. Szépen lassan építs be az életedbe egy-két lépést, és legalább egy hónapig gyakorold! Igazán akkor lesz ütős, ha már mindez szokás szintjén beépült az életedbe. Szóval kitartás, már végigolvastad, kezdd el megvalósítani!

Oszd meg, ha hasznosnak találod:

Pin It on Pinterest