Oldal kiválasztása

Szalai Borbála: A jelzőlámpa

Jelzőlámpa áll a járdán…
Csuda okos szerkezet!
Zöld szemével hogyha rám néz,
Azt jelenti, mehetek.

Ilyenkor én nem habozom:
Szépen el is indulok,
Tudom, hogy a túloldalra
Veszély nélkül átjutok.

Ám hogyha a jelzőlámpa
Piros szeme néz felém:
Megállok a járda szélén,
S nem indulok, de nem én!

Mert a lámpa figyelmeztet:
Átmenni most nem szabad!
Világító piros szeme
Jelenti a tilosat…

Okos az a jelzőlámpa!
Csuda okos szerkezet!
Éber szemmel ügyel miránk,
Hogy ne érjen baleset.

 

Jelzőlámpa

Könnyen keveredés lehet az életedben!

 

Miért van szükségünk a jelzőlámpákra? Az előző versből talán kiderült, hogy egy hasznos szerkezetről van szó, ha azt nézzük, hogy megakadályozza a balesetek kialakulását. Egy folyamatos váltakozás jellemzi a működését, megfelelő időközönként. Képzeld el mi lenne, ha egy forgalmas kereszteződésben lenne egy oldal, ahol tovább lenne zöld, természetesen ez azzal járna, hogy a másik oldalon tovább kellene állni, így ennek következményeként torlódás alakulna ki. Próbálják az optimális állapotot elérni, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a továbbhaladás, ne alakuljanak ki nagyobb torlódások. Mi köze ennek az életedhez?

Nagy a valószínűsége, hogy találkoztál már jelzőlámpával és élethelyzetednek megfelelően különbözőképpen reagáltál az adott jelzésre. Ugye, előfordult már veled – mikor éppen sietős volt a dolgod -, hogy nagyon örültél a zöld jelzésnek? Vagy egy fontos időpontra kellett odaérni és mikor a kereszteződéshez értél, pont piros lett a lámpa. Kellemetlen, igaz? Az életedben sokszor nem a saját elvárásaid szerint alakulnak az élethelyzeteid, amire különböző módon reagálhatsz. Te mit választasz?

Nézzük, mi lenne ha folyamatosan zöldet kapnánk? A zöld lámpának legtöbben örülünk, főleg ha sürgős elintéznivalónk akad. Mit is jelent a zöld jelzés? Itt az idő, hogy menj, mert most szabad menni. Most van az idő a cselekvésre! Hányszor fordult már elő az életedben, hogy nem használtad ki a megfelelő időt a haladásra, hogy elkezdj valamit vagy éppen abbahagyj? Ha zöld lámpa van az életedben, akkor elérkezett a cselekvés ideje, lépj és haladj előre. Ne késlekedj! Vigyázz!!! Ott rejtőzik a veszély: ha folyamatosan zöld életed lámpája, akkor túlhajthatod magad, aminek súlyos következménye lehet. Miért jó számunkra a sárga lámpa?

A sárga jelzés egy figyelmeztetés, hogy valami változás fog bekövetkezni. A változás sokszor szükséges az ember életében, ha fejlődni szeretne. A körülöttünk lévő világban számtalan példája van a folyamatos növekedésnek, ahogy tavasszal fejlődnek a növények, hogy később meghozzák a gyümölcsöket. De az igazi fejlődéshez türelem kell, megvan az ideje a várakozásnak is. Nekünk is fontos, hogy kicsit elgondolkozzunk az életünkről, hogy hol vagyunk és merre tartunk, vajon helyes-e az út amin járunk? A változás tud jó lenni, még akkor is, ha a jelen pillanatban ezt nem így érezzük. Figyeld meg magad mikor változás jön az életedbe, mert igazán ezután tudsz fejlődni. Hogyan reagálok az életemben történő változásokra? Képes vagyok meglátni a rossz dolgokban is a jót? Mi az, amit tanulhatok az adott helyzetből?

Elérkeztünk a piros lámpához, talán ez okozza sokunk számára a legtöbb bosszúságot. Belegondoltál már abba, hogy mennyi dolog van az életben, ami miatt mérgelődhetünk, mert nem a mi elvárásaink szerint alakul? Rohanó világban élünk, minden gyorsan történik, egyre gyorsabbak a változások és egyre kevesebb idő jut megállni. Mindenkinek szüksége van pihenésre, amikor végre kilép a rohanó világból és elkezdi átélni az élet örömeit. Csak ülj le este és nézd milyen csodálatos, ahogy a nap nyugovóra tér, vagy hallgasd a kora reggeli madarakat, hogy milyen szépen dalolnak. Az élet igazi szépségei körülvesznek minket, de sokszor csak nézünk és nem látunk. Ne engedd el magad mellett az egyszerű dolgokat, mert az igazi szépség az egyszerűségben rejlik. Ha szeretnéd észrevenni az élet igazi szépségét, akkor le kell lassítanod, sőt meg kell állnod. A piros lámpának nem mindig örülsz, de igen hasznos lehet, ha elégedett életet szeretnél élni. Ne pocsékold az erődet azokra a dolgokra, amikre nincs befolyásod, helyette inkább összpontosíts arra, amin változtathatsz!

A jelzőlámpa, egy egyszerű szerkezet, ami sokunk életének része. Érdemes lelassítani és észrevenni, hogy mennyi minden van, ami tanít számodra valami értékeset. Legtöbbször a szemed előtt vannak. Kicsit vegyél vissza a tempóból és hagyj magadnak egy kis időt elgondolkodni az életedről, rácsodálkozni a körülötted található szépségekre. Mindig legyél kész a változásra és tanulj meg megfelelő módon reagálni. Ha ideje van a haladásnak, akkor ne tétovázz, helyette inkább indulj. Kerüld el, hogy mások elvárásai szerint élj, te egyedi vagy és megismételhetetlen! Végül: Ne add fel az álmaid!

 

Kérlek, oszd meg velem a gondolataidat:

Mondd el a véleményed >>

 

 Oszd meg, ha hasznosnak találod:

Pin It on Pinterest