Oldal kiválasztása

Céljaink megvalósítása közben nagyon gyakran háttérbe szorul a családtagjainkkal, barátainkkal való viszonyunk. Törekszünk arra, hogy elérjük álmainkat és útközben tönkremennek a kapcsolataink. Hajtunk a munkában, hogy “majd egyszer” több időnk legyen a párunkra és a gyerekeinkre. Családtagjaink részéről érkeznek különböző jelek, amik utalnak arra, hogy valami nincs rendben, érdemes lenne ezekre a rezdülésekre odafigyelni. Mit tehetsz?

Pár évvel ezelőtt olvastam  Gary Chapman-től az “Egymásra hangolva” című könyvet, tartalma jelentősen megváltoztatta a gondolkodásomat. Egy kapcsolatban, akkor lehet igazán boldog egy ember, ha kiteljesedik a személyisége. Talán már előfordult veled, hogy egy ajándékot vásároltál vagy elmosogattál és társad mégsem volt lelkes. Egy kapcsolat feladata egymás „szeretettankjának” feltöltése. Gary Chapman, amerikai családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján 5 szeretetnyelv típust állapított meg, melyek megerősítik kapcsolatunkat: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Elismerő szavak
Legtöbbünkben ott él az elismerés utáni vágy. A dicséret, a biztató szavak, melyek megerősítenek. Figyelj oda, mikor párod megosztja veled álmait, erősítsd meg és bátorítsd őt.
Az apró megjegyzések is sokat jelentenek: köszönd meg a finom reggelit, amit készített, dicsérd meg, hogy milyen csinosan öltözött fel.

Minőségi idő
Osztatlan figyelem a másik ember felé. Ha pároddal beszélgetsz, akkor kapcsold ki a TV-t, számítógépet… Abban a pillanatban csak a másik fél a fontos! A minőségi idő szólhat a beszélgetésről vagy egy közös tevékenységről. Az anyagi gondoskodás nem helyettesítheti a meghitt kapcsolatot! Egy délutáni séta vagy egy hétvégi kirándulás még szorosabbá teheti a kapcsolatunkat.

Ajándékozás
Ha partnerünk szeretetnyelve az ajándékozás, akkor gyakran lepd meg őt! Az ajándék értéke másodlagos, egy apróságnak is nagyon örülhet. Arra törekedj , hogy többször lepd meg valamivel. Egy kis kreativitás jól jöhet, ötletelj egy kicsit, hogy szerezhetsz társadnak igazán örömöt.

Szívességek
Ha a feleség a férjtől azt hallja: „Tudom, hogy szeretsz, mert mindig  főzöl, mosol, vasalsz rám”. Ebben az esetben a férjnek a szívességek a szeretetnyelve. Ez apró szolgálatokról szól, amiből a másik fél érzi, hogy fontos.

Testi érintés
Egy ölelés, egy simogatás jelent igazán örömöt a másiknak. Naponta többször is öleljük át vagy simogassuk meg, melyből érezni fogja, hogy szeretjük. Kérdezd meg, hogy milyen fajta érintést kedvel.

Saját szeretetnyelved felismerése
A kapcsolataidban mind az öt szeretetnyelvre szükség van, de egyénenként különböző mértékben.

    • Mit kér a társad különösen gyakran?
    • Mitől érzed úgy, hogy szeretnek?
    • Mi a bántó társad viselkedésében?
    • Hogyan fejezed ki társadnak szeretetedet?

Lehet, hogy magadban több szeretetnyelvet is felfedezel, ezáltal társadnak több lehetősége van szeretetének kifejezésére. Tanuld meg házastársad szeretetnyelvét kifejezni!

Az öt szeretetnyelv teszt: teszt letöltése >>

Gary Chapman művei: kattints ide >>

 

Tetszett a bejegyzés?

Mondd el a véleményed >>

Oszd meg, ha hasznosnak találod:

Pin It on Pinterest